Przepisy

Przepisy nadesłane na konkurs "Świąteczne przysmaki" - Wielkanoc 2011

Jajka faszerowane

  • 5 jajek
  • 1 ogórek kiszony
  • kilka grzybków marynowanych
  • kilka plastrów kiełbasy suchej krakowskiej
  • majonez
  • sól pieprz

Jajka ugotować na twardo, obrać. Ściąć czubki jajek i wyjąć żółtka. Do żółtek dodać pokrojone w kostkę ogórki, grzybki i kiełbasę oraz majonez. Przyprawić solą i pieprzem wg uznania. Masę włożyć do jajek. Jajka udekorować pomidorami z majonezowymi kropeczkami.

Pani Daniela Żmuda

Schab w galarecie

  • schab
  • warzywa: marchew, pietruszka, seler
  • żelatyna

Schab ugotować do miękkości w warzywach. Po wyjęciu schabu do wywaru dodać żelatynę wg przepisu na opakowaniu. Schab pokroić w plastry, ułożyć na półmisku, udekorować warzywami, zalać ostudzoną żelatyną.

Pani Daniela Żmuda

Sałatka wielkanocna

  • 6 jaj ugotowanych
  • pęczek zielonej pietruszki
  • 20 dag szynki
  • chrzan starty
  • majonez

Przygotowanie: jajka pokroić w grubszą kostkę, pietruszkę drobno posiekać, szynkę pokroić w drobną kostkę. Dodać: naturalny jogurt, chrzan starty, majonez. Wymieszać wszystkie składniki razem, przyprawić do smaku solą, pieprzem.

Pani Danuta Rohatyńska

Przepis na przepyszny sernik

  • 1 kg sera
  • 10 jaj
  • 1,5 szklanki cukru
  • 15 dag masła
  • 2 łyżki kaszy mannej
  • Zapach cytrynowy
  • Skórka pomarańczowa

Ser utrzeć z żółtkami i z cukrem na jednolitą masę dodać ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać, dodając kaszę mannę, zapach i skórkę z pomarańczy, na koniec roztopione masło. Wylać na blachę posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą.

Pani Danuta Dobrzańska

Sałtka gyros

Składniki

  • Pierś z kurczaka
  • Ogórki w occie
  • Kukurydza
  • Majonez
  • Ketchup
  • Kapusta pekińska

Wykonanie: Pierś pokroić, posypać przyprawą Gyros i odstawić na ok. 1 godzinę. Usmażyć na oleju. Ogórki pokroić w kostkę. Kapustę pekińskę pokroić. Układać warstwami: Mięso, Ogórki, Kukurydza, Majonez, Ketchup, Kapusta pekińska

Pani Barbara Murawska
Księżka kucharska po angielsku

Przepisy do książki kucharskiej

Bananowiec

Składniki:

  • pół szklanki cukru pudru
  • 10 bananów
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 1 galaretka kiwi
  • biszkopty okrągłe
  • Wykonanie:

    Galaretki cytrynowe rozpuścić w 250 ml gorącej wody. Galaretkę wiśniową rozpuścić w 200 ml gorącej wody. Galaretkę kiwi rozpuścić w 200 ml gorącej wody. Na spód tortownicy wyłożyć biszkopty zamoczone w galaretce wiśniowej 8 bananów mocno zmiksować, dodać pól szklanki cukru pudru i galaretki cytrynowe. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Wylać tą masę na biszkopty w tortownicy. 2 banany pokroić i udekorować górę ciasta. Wstawić do lodówki na ok. 20 minut. Następnie wylać na wierzch galaretkę wiśniową. Zostawić do zastygnięcia. Na sam koniec wylać na wierzch galaretkę kiwi.

    Aleksandra Sokołowska
    III rok PUTW

    Ryba w śmietanie

    Składniki:

    • smażona ryba np. karp lub morszczuk
    • śmietana 30 %
    • cebula (6-8 szt. na 1 kg ryby)
    • sól, pieprz

    Sposób przygotowania:

    Pokroić cebule w ćwiartki i udusić na oliwie z oliwek, jak cebula zmięknie dodać śmietanę i zagotować wszystko razem (do smaku można dodać soli i pieprzu, nie gotować). Przygotowane wcześniej usmażone porcje ryby ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zalać sosem śmietanowym. Podpiec wszystko w piekarniku przez ok. 15 minut. Podawać na cieplło lub na zimno.

    Anna Michalak
    I rok PUTW

    Ryba po japońsku

    Składniki:

    • 6-7 szt. filetów rybnych (np. mintaj, morszczuk, panga)
    • 6 ogórków-korniszony
    • 3 cebule średniej wielkości
    • 1 papryka zielona
    • 1/2 szklanki oleju, 6 łyżek octu, 3 łyżeczki cukru
    • jajko i bułka tarta
    • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
    • keczup

    Sposób przygotowania:

    Filety pokroić w kawałki, posolić, panierować i usmażyć
    Paprykę, cebule, ogórki pokroić w talarki - wymieszac.
    Ugotować zalewę; 2 szklanki wody, 1/2 szklanki oleju, 6 łyżek octu, 3 łyżeczki cukru, koncentrat pomidorowy, 1/2 szklanki keczupu - wszystko zagotować.
    Rybę ułożyć na półmisku, wyłożyć warzywa i zalać zalewę trochę przestudzoną.
    Podawać z pieczywem.
    Uwaga: wykonać kilka godzin wcześniej przed spożyciem.

    Maria Kicaj
    Kierownik PUTW

    Śledzie z czosnkiem i pieprzem

    Składniki:

    • 75 dkg śledzi matiasów
    • 1 l mleka
    • 4 ząbki czosnku
    • 2 łyżeczki czarnego zmielonego pieprzu
    • 2 łyżeczki kwasku cytrynowego
    • 1 szklanki oleju.

    Wykonanie. Œledzie namoczyć w mleku, najlepiej na 12 godzin, póŸniej dobrze wypłukać w wodzie. Przygotować zalewę - do oleju wrzucić pokrojone ząbki czosnku, wsypać 2 łyżeczki pieprzu i wymieszać. Wypłukane śledzie posypać 2 łyżeczkami kwasku cytrynowego i zostawić na 15 minut. Następnie śledzie pokroić na kawałki i wrzucić do zalewy czosnkowo - pieprzowej. Najlepsze są na drugi dzień

    Aleksandra Sokołowska
    III rok PUTW

    Paszteciki mięsne

    Ciasto drożdżowe:

    • 1 kg mąki (ja używam tortowej)
    • kostka drożdży
    • 4 jajka
    • szczypta soli
    • ok. szklanki mleka
    • kostka margaryny
    • ok. 2 łyżek cukru

    Farsz:

    • ok. 1 kg karkówki bez kości
    • 2-3 cebule
    • sól
    • pieprz
    • sucha bułka

    Najpierw pokroić karkówkę na drobne kawałki (szybciej się piecze). Podsmażyć na oleju z cebulkę. Póżniej podlać wodę i dusić aż zmięknie. Co jakiś czas podlewać. Gdy już będzie miękka - odstawić żeby wystygła. Zmielić w maszynce do mięsa, bułkę namoczyć w zimnej wodzie i też zmielić z mięsem oraz cebulką. Wszystko doprawić solą i pieprzem. Gdyby farsz był za suchy dodajemy tłuszczyk z duszenia.

    Wyrabiamy ciasto drożdżowe. Wsypać mąkę do miski. Drożdże rozpuścić w letnim mleku + cukier (nie gorącym - bo zaparzą się drożdże i nie wyrośnie). Mąkę mieszać najpierw z jajami, powoli dolać rozczyn z drożdży i dalej mieszać, wyrabiać (najlepiej ręcznie). Do tego wlać rozpuszczoną, ostudzoną margarynę, zawsze do każdego ciasta dodaję szczyptę soli. I wszystko tak wyrobione leciutko podsypuję z wierzchu mąką, przykrywam ściereczką i rośnie jak szalone. (Ja odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia).

    Następnie wałkuję podłużne, nie za cienkie paski, nakładam wzdłuż farsz i zawijam w rulonik (tak jak na kopytka) i kroję w prostokąciki o długości 5-6-cm. Wszystkie smaruję rozbełtanym jajkiem i piekę w piekarniku ok.30 minut. Podawać z czerwonym barszczem. Zamiast farszu mięsnego może być farsz z kapustą i grzybami (jak kto woli).

    Wiesława Podrucka
    II rok PUTW

    Walentynkowy torcik

    Składniki:

    • 6 jaj
    • 1 szkl mąki ziemniaczanej
    • 1/2 szkl. mąki pszennej ( lub 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej)
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 i 1/2 szkl. cukru
    • łyżka stołowa octu

    Ubić pianę z białek, dodać cukier (można nieco zmniejszyć jego ilość) i dobrze rozmiksować. Masa białkowo-cukrowa powinna być lśniąca i sztywna. Żółtka, ocet i proszek do pieczenia wymieszać w innej miseczce (zamiast octu może być sok z 1/2 cytryny, ważny jest kwas, który zetnie białka) i dodać do ubitej przedtem piany. Na koniec do masy wsypać przesianą mąkę i bardzo delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do małej prostokątnej blaszki oraz do dwóch jednakowych miseczek. Piec ok 30 - 40 min w temp. ok 170-180 stopni (przy zastosowaniu funkcji termoobiegu w nieco niższej temperaturze). Po ostygnięciu biszkopt przekrajamy na pół.

    Masa ajerkoniakowa - bitą śmietanę 36% (0,5l) ubiłam z 2 czubatymi łyżkami cukru pudru pod koniec dodałam 3-4 łyżki ajerkoniaku.

    Nożem "robię" kształty kobiecego biustu (kawałki ciasta odkładam na bok , kruszę) Ciasto przekładam kremem, które póŸniej obsypuję kruszonym ciastem i ozdabiam. Korale robię z groszków, wisiorek z ciastka, sutki - kinder schoco

    Wiesława Podrucka
    II rok PUTW

    Ciasto paznokieć

    Składniki:

    • 2 i 1/2 szklanki mąki
    • 30 dag margaryny (może być KASIA)
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 3 żółtka

    Beza:

    • 3 białka
    • 3/4 szklanki cukru
    • 2 cukry waniliowe

    Krem:

    • 30 dag masła
    • 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego

    Dodatki

    • paczka płatków migdałowych

    Wykonanie:

    Ciasto

    Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 3 równe części.

    Beza:

    Białka ubić na parze z cukrem i cukrem waniliowym.

    Krem:

    Mleko w puszce ugotować 3 godziny na karmel-ostudzić. Utrzeć z masłem.

    1. Każdy surowy placek smarować bezą i piec około 20-30'. Trzeba bardzo uważać przy wyjmowaniu placków z blachy, gdyż są bardzo kruche.
    2. Krem podzielić na 3 części i smarować nim placki-również na wierzchu.
    3. Wierzch ciasta posypać obficie płatkami migdałowymi.

    Wiesława Podrucka
    II rok PUTW

    Przekąska z serem mozarella

    Składniki:

    • ser mozarella
    • 1,2 pomidory
    • pieprz, sól

    Sos:

    • 1 łyżki octu balsamicznego,
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 pęczka bazylii

    Pomidory myjemy, wycinamy gniazda i kroimy na plasterki ok. 0,5cm, ser mozarella. też kroimy na plasterki. Układamy warstwami lub przekładamy ( pomidor, ser) przy okazji doprawiając solą i pieprzem do smaku. Przekąskę można dekorować np. połówkami pomidorków koktajlowych. Przed podaniem polewamy sosem 2 łyżki oliwy z oliwek, ,2 łyżki octu balsamicznego, czosnek i posiekaną bazylię wymieszać można przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.

    Aleksandra Sokołowska
    III rok PUTW

    Sałatka makaronowa z paluszkami krabowymi

    Składniki:

    • 1 szklanka drobnego makaronu ( np. muszelki 26 Lubelli, kolanka itp.),
    • 1 ząbek czosnku,
    • 2 kawałki selera naciowego,
    • 3 ogórki kiszone,
    • 8 paluszków krabowych,
    • majonez, sól i pieprz.

    Ugotować makaron al. dente, ostudzić. Dodać czosnek, pokrojony seler naciowy, ogórki kiszone i paluszki krabowe. Wymieszać z majonezem i ozdobić listkami selera naciowego.

    Aleksandra Sokołowska
    III rok PUTW

    Łopatka z białą fasolkę i ziemniakami (danie jednogarnkowe)

    Składniki:

    • 70 - 80 dag łopatki,
    • puszka białej fasoli,
    • 2 marchewki,
    • 1/3 selera,
    • 1 pora,
    • 2 cebule,
    • 6 ząbków czosnku
    • 1/3 szklanki oliwy z oliwek

    Przyprawy:

    • np. do grilla, do kurczaka itp.
    • 2 szt. kostki rosołowej,
    • mały koncentrat pomidorowy lub 1 pomidor,
    • 6 ziemniaków,
    • 1 czerwonej papryki

    Sposób przyrządzania:

    Łopatkę pokroić na grubsze kawałki, obtoczyć w przyprawach i smażyć na gorącej oliwie z obu stron. Nie wyjmować! Dodać warzywa pokrojone w kostkę i rozpuszczone kostki rosołowe, podlać wodą i dusić (około 90 min.). Przed końcem duszenia na około 15 minut dodać pomidora pokrojonego oraz paprykę i fasolkę z puszki oraz ziemniaki. Dusić do miękkości. Na końcu zagęścić i doprawić do smaku-sól maggi, pieprz itp. Podawać na gorąco z surówkami! Danie należy przyrządzić w metalowym garnku lub dużym rondlu.

    Violetta Gałecka-Kmieć
    słuchaczka III roku

    Kotlety ziemniaczane

    Składniki:

    • 1 kg ziemniaków
    • 1 szklanka mąki pszennej
    • 1 szklanki mąki ziemniaczanej
    • 1 jajko, sól do smaku

    Sposób przygotowania:

    Zarabiamy tradycyjne ciasto na kopytka. Farsz wykonujemy z mięsa gotowanego, można też z kapusty i grzybów. Dodajemy do smaku pieprz, sól, czosnek. Kroimy ciasto na większe kawałki, nakładamy farsz i smażymy na gorącym oleju z obu stron. Można podawać na gorąco i na zimno.

    Czesława Krzyżanowska
    słuchaczka II roku

    Ziemniaki nadziewane sałatką śledziową

    Składniki:

    • ziemniaki (w zależności na ile porcji),
    • jabłko,
    • cebula,
    • majonez,
    • śledzie,
    • 1 łyżka śmietany.

    Sposób przygotowania:

    Ziemniaki gotujemy w łupinach, obieramy i dzielimy na dwie części (połówki), trochę wydrążamy i nadziewamy sałatką śledziową.

    Sałatka: jabłko, cebulę, płaty śledziowe kroimy w kostkę, dodajemy majonez, śmietanę i wszystko razem mieszamy.

    Czesława Krzyżanowska
    słuchaczka II roku

    Sernik z brzoskwiniami

    Kruche ciasto:

    • 3 szklanki mąki
    • 1 kostka masła
    • 5 szt. żółtek
    • 3 łyżki cukru
    • 1 mała paczka proszku do pieczenia

    Masa serowa:

    • 1 kg mielonego sera
    • 1 puszka brzoskwiń
    • 2 jajka
    • 2 opakowania budyniu śmietankowego
    • 1 szklanka cukru
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

    Sposób przyrządzania:

    Z podanych składników wyrobić kruche ciasto. Schłodzone ciasto wyłożyć na blachę. Kawałek ciasta zostawić do starcia na wierzch. Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, ser i na końcu budyń. Dobrze wymieszać. Można dodać zapach wg uznania. Masę wylać na ciasto. Na wierzch położyć pokrojone brzoskwinie. Z pozostawionych białek ubić pianę, dodać cukier, jeszcze ubijać. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i wylać na brzoskwinie. Na wierzch zetrzeć pozostawione ciasto. Piec około 1 godz. Zamiast brzoskwiń można dać ananasy.

    Katarzyna Szlązak
    słuchaczka I roku

    Faworki

    Składniki:

    • 30 dag mąki
    • 4 żółtka
    • 2 łyżki śmietany
    • 5 dag cukru pudru
    • 1 1/2 łyżki spirytusu
    • 1 kg smalcu

    Wykonanie:

    Ze wszystkich składników dobrze wyrobić ciasto, odstawić na pół godziny.

    Następnie:

    • Rozwałkować
    • Kroić na paski
    • Przeciąć przez środek
    • Przekładać przez dziurkę jak warkocze

    Piec na smalcu, posypać cukrem pudrem.

    Pączki z gotowanych ziemniaków

    Składniki:

    • 1 kg ziemniaków ugotowanych bez soli
    • 1 kg mąki
    • Szczypta soli
    • 2 łyżki cukru
    • 5 jajek
    • 0,5 litra piwa
    • 13 dag drożdży

    Wykonanie:

    Ziemniaki ugotować i wystudzić, potem skręcić przez maszynkę. Drożdże rozpuścić w piwie. Wszystkie składniki połączyć i wyrobić ciasto. Z rozwałkowanego ciasta wyrabiać pączki. Mogą być z dżemem, konfiturą, posypane cukrem i piec na oleju.

    Wiesława Podrucka
    II rok PUTW

    Tort makowy

    Biszkopt - każda warstwę pieczemy osobno:

    • 4 łyżki maki krupczatki lub tortowej
    • szczypta proszku do pieczenia
    • 4 jajka
    • 4 łyżki cukru

    Wykonanie:

    żółtka utrzeć z dwoma łyżkami cukru. Białka ubić, pod koniec dodać dwie łyżki cukru. Piane połączyć żółtkami, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Masę wymieszać. Ono tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Pieczemy ciasto przez ok. 20 minut/170 stopni Placek nie jest zbyt gruby trzeba piec aż się przyrumieni.

    Warstwa orzechowa:

    • 5 łyżek drobno startych orzechów
    • szczypta proszku do pieczenia
    • 4 jajka
    • 4 łyżki cukru
    • dwie łyżki tartej bułki

    Wykonanie:

    Żółtka utrzeć z dwoma łyżkami cukru i białka też z dwoma łyżkami cukru na piane. Piane połączyć z żółtkami, dodając bułkę tartą, orzechy i proszek do pieczenia. Wymieszać. Piec ciasto w tej samej tortownicy co biszkopt ok. 20 minut w temp. 170 stopni.

    Warstwa makowa lub kokosowa:

    • 1 łyżka maki krupczatki, albo tortowej
    • 2-3 kostki startej gorzkiej czekolady
    • szczypta proszku do pieczenia
    • 4 jajka
    • 4 łyżki wiórek kokosowych

    Wykonanie:

    Żółtka i białka osobno utrzeć z dwoma łyżkami cukru. Piane połączyć z żółtkami, dodać mąkę wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. Wymieszać. Piec jak wyżej. Zamiast wiórek kokosowych możemy dodać suchy mak mielony (ok. 10 deka). Wtedy nie dodajemy kostek czekolady.

    Masa orzechowa:

    • 2 łyżki spirytusu
    • kostka masła i kostka margaryny
    • 1 jajko
    • 2 żółtka
    • 5 łyżek cukru
    • 1 szklanka mleka
    • 2 szklanki mielonych orzechów
    • 1 cukier waniliowy
    • 2 łyżki cukru
    • łyżeczka rozpuszczalnej kawy

    Wykonanie:

    Mleko zagotować, dodać cukier waniliowy i zwykły oraz dwie szklanki orzechów. Wystudzić. Jedno całe jajko i dwa żółtka wraz z 5-cioma łyżkami cukru ubić na parze. Wystudzić. Ucieramy masło z margaryna, dodajemy ubite jajka i orzechy, dokładnie ucieramy na pulchną masę. Do masy na koniec dodać łyżeczkę kawy świeżo zmielonej lub rozpuszczalnej, kilka kropel wody oraz dwie łyżki spirytusu. Powstała masa przekładamy warstwy ciasta: placek orzechowy, masa, placek makowy (lub kokosowy), masa, na wierzchu placek biszkoptowy. Boki i wierzch tortu posmarować masa i obsypać orzechami. Udekorować. Każdy tort jest dobry na drugi dzień.

    Wiesława Podrucka
    II rok PUTW

    Kurczak w miodzie

    Składniki:

    • Porcja kurczaka (mogą być pałki lub udziec)
    • 3 łyżki miodu
    • 5 ząbków czosnku
    • 1 kostki margaryny
    • 3 szklanki magi w płynie

    Wykonanie:

    Do wysokiej patelni należy dać miód, ma się zrumienić, potem wcisnąć czosnek, następnie margarynę, a na koniec magii. Jak się zrobi sos to włożyć porcje kurczaka. Powinien gotować się około 1,5 godz. na wolnym ogniu, jeśli sos zacznie gęstnieć dolać wody. Porcje w czasie gotowania przewracać.

    Aleksandra Sokołowska
    III rok PUTW

    Orzeszki

    Składniki:

    • 0,5 szklanki cukru pudru
    • 1 kostka margaryny
    • 4 szklanki mąki
    • 3 jajka (2 całe plus żółtko)
    • 3 łyżki kwaśnej śmietany
    • 1 mały proszek do pieczenia

    Wykonanie:

    Ciasto zarobić jak każde kruche, następnie formować małe kuleczki i rozkładać do formy. Przed pieczeniem mocno nagrzać foremkę. Po upieczeniu przełożyć kremem budyniowym, orzechowym lub wg. uznania.

    Barbara Michalewicz
    PUTW III rok

    Szybkie pączusie

    Składniki:

    • 2 serki homogenizowane
    • 1,5 szklanki mąki pszennej
    • 3 jajka
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • Wykonanie:

      Z podanych składników wyrobić ciasto i nakładać łyżeczką na gorący olej. Piec do zarumienienia. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

      Barbara Michalewicz
      PUTW III rok

      Roladki z sałatką jarzynową

      Wykonanie:

      Sałatkę jarzynową nakładać po troszkę w plasterki szynki np. konserwowej. Zwinąć i ułożyć na półmisku. Zalać tężejącą galaretą.

      Barbara Michalewicz
      PUTW III rok

      Pyszny placek jabłkowo-budyniowy

      Składniki:

      • 1 kg jabłek
      • 1 kostka masła lub margaryny
      • 4 jajka
      • 1.5 szklanki cukru
      • 1 szklanka mąki pszennej
      • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 2 duże ( na 3 litra mleka opakowania budyniu waniliowego)
      • 1 litr mleka

      Wykonanie:

      Obrane jabłka utrzeć na tarce o dużych oczkach. Margarynę lub masło utrzeć ze szklanką cukru i żółtkami na puch. Nadal ucierając, powoli wsypywać mąkę ziemniaczaną i pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie ostrożnie wymieszać z pianą ubitą z białek. Budyń z obu opakowań ugotować na 1 litrze mleka dodając pozostały cukier. 3 ciasta wyłożyć do natłuszczonej blachy posypanej tartą bułką, na nim rozłożyć kolejno: warstwę jabłek, gorący budyń i resztę ciasta. Piec 50 minut w temp. 180st.C

      Barbara Michalewicz
      PUTW III rok